1. Mesto i godina rođenja?

Beograd, 15.12.1977. godine

  1. Zanimanje i radno mesto?

Profesionalni kuvar, šef kuhinje restorana “Mali Vrabac“, Skadarlija, Beograd

  1. Početak karijere: kada ste shvatili da je ovaj posao Vaša budućnost?

Karijeru sam započeo radom u restoranu Resava sa 19 godina i kroz period od par meseci vlasnici restorana su mi ponudili poziciju šefa kuhinje, prepoznavši moje kvalitete kojih ni ja sam nisam bio svestan. Uspešno sam odgovorio zadatku i tada su krenuli novinarski tekstovi o najmladjem šefu kuhinje grada Beograda. Te godine sam na regionalnom takmičenju ugostiteljskih radnika osvojio nagradu za najbolji jelovnik, diplomu i zlatnu medalju za najbolji tanjir /servis.

  1. Koje su najbolje kuhinje u kojima ste radili i po čemu su se one izdvojile od drugih?

Kuhinju doživljavam kao nešto svoje lično,  mesto gde širim  znanje i energiju, gde vodim tim i kroz ljubav prema svojoj profesiji pravim umetnička dela na tanjiru. Smatram da opremljenost i veličina kuhinje nije presudna za uspeh. Imao sam prilike da radim u kuhinjama od 5 do 800 m2 ali kroz posao uvideo sam da je ključna stvar priprema i dobra organizacija. Zadnjih šest godina radim u restoranu Mali vrabac u Skadarliji i tu kuhinju smatram jedinstvenom iz razloga što sam je ja oformio. Ne bih izdvajao ni jednu jer kuhinju “pravi“ kuvar, a ne kvadratura pločica i razna oprema.

     5. Klasična ili moderna kuhinja? Srpska ili internacionalna kuhinja?

Uvek biram obe. Svi smo odrasli na klasičnoj kuhinji i svaki segment poštujem. Posebno kad se jelo prezentuje na pravi način gde prati visoki kvalitet termičke obrade, ukusa i servisa. Poslednjih deset godina spajam i radim nacionalnu, internacionalnu i klasičnu kuhinju serviranu na moderan način.

  1.  Koje je Vaše omiljeno jelo i šta najviše volite da spremate gostima?

Uvek sam raspoložen da pojedem sarmice od zelja sa kiselim mlekom. Gostima rado spremam bukvalno sve. Ukoliko imaju posebne želje, najlakše mi je da  ih saslušam i njihovu viziju prenesem na tanjir.

  1.  Najizazovnija namirnica za rad?

Pored tartufa, šafrana i eksluzivnih namirnica najizazovniji mi je krompir. Iz razloga što od njega mogu da napravim umetnost. Od domaćeg pomfrita zapečenog u kori, krompir pirea sa različitim ukusima, pekarskog krompira, gratiniranog, ispod sača, čipsa, musa, čorbe i potaža pa do salate od krompira. Širok spektar mogućnosti.

  1. Karakteristike dobrog šefa kuhinje?

Dobar šef kuhinje mora prvenstvo da bude dobar čovek. i da bude spreman da vodi tim u kojem je mentor, psiholog i vodja. Svakog mora da sasluša i da mu posveti maksimalno i da prenosi svoje znanje bez sujete. Mora biti smiren u stresnim situacijama jer šefovi koji galame i vikom vode kuhinju na taj način prikrivaju svoje neznanje. Zbog težine posla u kuhinji treba da vlada harmonija i dobra energija, jer samo tako tanjir koji iz nje izadje može imati dobar ukus.

  1. Šta je Vaš najveći motiv u radu?

Najveći motiv u poslu kao i u životu mi je ljubav. Posle nje dolazi pozicija, slava pa i novac. Zbog težine ovog posla bez ljubavi ne možete mnogo postići.

  1. Osvajač ste mnogobrojnih medalja na kulinarskim takmičenjima? Koju medalju nosite posebno u srcu?

Sve su mi drage na neki način kao i svaki začin. Medalje gledam kao trenutnu sreću koja traje par sati i to je to. Stalno govorim, neće medalje i lente da kuvaju umesto nas. Dao bih savet kolegama koji se takmiče da moraju da shvate da je to posebna stvar u našoj struci i posle osvojene medalja da ne polete mnogo i misle da su naučili da kuvaju jer se kuvarstvo uči dok si živ!

   11. Kuvali ste za mnogobrojne političare i slavne ličnosti? Ko je bio najzahtevniji?

Da, jesam i baš mi je drago zbog toga jer zbog toga diže uvek velika “galama“. Razne provere, sanitarne inspekcije, obezbedjenje… Kad se sve proveri večera kreće. Prethodno dogovorimo šta bi oni voleli da jedu ili ako se prepuste meni onda je malo zahtevnije i teže. Najbolje mi je kad mi daju njihovu viziju šta bi voleli da jedu, a na kraju večere mi svi čestitaju jer su oduševljeni jelima. Obično stavim sebe u ulogu kao da sam na takmičenju (disciplina black box) i da pobedjujem! Moj pristup mnogo olakša stvari,stvori se dobra energija, a kao rezultat jela ispadnu uvek savršena.

  12. Postali ste vitez kulinarstva Skadarlije 2018 godine. Šta to znači za Vas?

Znači mi baš puno. Prvenstveno zato što sam najmladji vitez kulinarstva u istoriji od kad ta titula postoji i jako mi je drago  jer je došla “prirodnim putem“ do mene. To veče neću zaboraviti, bilo je to lepo druženje sa mojom porodicom i dragim prijateljima. Na kraju večeri i svečane dodele čestitala mi je i Milica Lekić – moj poslodavac. Srce mi je bilo puno! Ovom prilikom pozdravljam sve moje kolege – vitezove kulinarstva, nema ih puno.

   13. Savet mladim kuvarima?

Dragi mladi kuvari volite svoj posao od srca!Prepreke i iskušenja su velika, radite uvek na sebi, verujte u sebe i širite ljubav da bi se vratila, a kad naletite na dobrog šefa poštujte to i upijajte znanje, nemojte sebi praviti idole u ovoj profesiji i uspeh vam je zagarantovan. Naravno, ako idete na takmičenje i dobijete zlatnu medalju nemojte da mislite da ste najbolji, to je samo trenutno stanje!

Pozdrav svima.

Miloš Jovanović