HoReCa Asocijacija Kragujevac dodelila je godišnje nagrade za najbolje restorane i kuvare u Srbiji.

Restorani:

Sokače Kopaonik – najbolji restoran Srbije 2019

Mali Vrabac (Skadarlija, Beograd) – najbolji srpski moderni nacionalni restoran

Miradouro (Beograd) – najbolji novootvoreni restoran

Panorama (Kragujevac) – najbolji kragujevački restoran

Kuvari:

Miloš Jovanović – najbolji kuvar Srbije

Stefan Ristović – “zvezda u usponu“

Mladen Pršić – najkreativniji kuvar Srbije

Mnogi se neće složiti sa ovim odlukama, neki će reći o ukusima ne treba raspravljati, neki da svi volimo različita mesta. No, da krenemo od kuvara.

Mi NE OCENJUJEMO samo ukus jela i izgled jela. Mi ne ocenjujemo skup tanjir, ekskluzivan pribor, potrošenih milon evra u restoran. Postoje razne kuhinje – neki rade domaću kuhinju, neki inostranu, neki fuziju. Kako uporediti kuvara koji radi u tradicionalnom restoranu sa kuvarom koji radi fine dining? Različite kuhinje, različiti ukusi. Da bi kuvar bio kompletan i poseban, mora zadovoljiti stroge kriterijume. Smatramo da su ovo nabitnije odlike koje svaki vrhunski kuvar  mora da ima.

 1. Kreativan je

On mora biti kreativan i uvek spreman na nove izazove. Kreativna prezentacija hrane je veoma važan deo iskustva ukoliko jedete obrok u nekom restoranu.

 1. Strastven u svom poslu

Strast je ono što ga čini najboljim u ovom poslu. On uživa u celom procesu –  izboru namirnica, pripremi hrane, kreiranju menija.

 1. Ima smisla za biznis

Sposoban je vodi kuhinju koja proizvodi izuzetno kvalitetna jela i to vrlo efikasno i po super cenama.

 1. Obraća veliku pažnju na detalje

I najsitniji detalji ne promaći njegovom okuKuvanje je nauka i svaki sastojak mora biti pažljivo odabran i odmeren.

 

 1. Timski je igrač

Pravi kuvar razume da je deo tima koji mora funkcionisati jedinstveno i harmonično kako bi došao do savršenog rezultata – jela koje će oduševiti svakog gosta.

 1. Praksa, praksa, praksa

Zna da priprema hrane zahteva dobru tehniku i veštinu koja se stiče godinama. Nikada ne prestaje da usavršava svoju tehniku i teži savršenstvu.

 1. Sposoban da radi više stvari u isto vreme (multitasking)

Svaki kuvar je odgovoran za jela koja izlaze iz njegove kuhinje. Kada je gužva u restoranu, multitasking je veština koja je jako potrebna.

 1. Važan mu je kvalitet

Obroci koje priprema su uvek vrhunskog kvaliteta. I on ne pristaje na ništa manje od toga.

 1. Brzo odlučuje

Sposoban je da brzo razmišlja i donosi odluke u trenutku. Nekada je potrebno napraviti male izmene, a on je tu da da smisli kako to uraditi na najbrži i najlakši način.

 1. Dobro podnosi kritiku

Spreman je na kritike gostiju i dobro ih podnosi. Ne dopada se uvek svima ono što glavni kuvar pripremi – zato on mora biti spreman i na ovakve situacije.

 1. Dobar domaćin

Kuvar se mora ponašati i kao dobar domaćin. Dobar odnos između kuvara i gosta je esencijalan za “dobar glas“ restorana. On mora da izađe ispred gosta i kada se od njega to ne traži, da predstavi gostima jelo, da uputi lepu reč i osmeh. Mora biti u svakom trenutku pedantan, smiren, jednom rečju GOSPODIN.

Verujemo da postoje možda i bolji kuvari, sa više znanja i umeća, ali kompletnog kuvara za primer svima nama koji se bavimo ovim poslom je teško naći. Mi verujemo da smo pronašli.

A restorani? Većinom je ista priča kao sa kuvarima. Svaki odlazak u restoran predstavlja odličnu priliku da se opustite i uživate u ukusnom obroku i sjajnoj atmosferi.

Međutim, za uspešan restoran mera odavno nije samo sjajna hrana, već i „nešto posebno“, što će pokrenuti gosta da dođe na određeno mesto. Tu mislimo na raznovrstan meni, kvalitetnu uslugu, prijatno osoblje, dobru atmosferu, jedinstvenu tehniku pripreme hrane i, često, ali ne presudno, lep dekor i prijatan ambijent.

Kada izađete na večeru, svakako želite da doživljaj bude potpun. Ambijent vam odgovara, ali s nestrpljenjem iščekujete šta će vaše nepce reći. Kada uzmete prvi zalogaj u usta, presuda je donesena, pa tako i znate da li ćete se vraćati u neki restoran iznova i iznova i preporučiti ga dalje. Mi prepuštamo vama da odaberete svoj omiljeni restoran, ali dajemo vam preporuku od srca da posetite ova mesta i uverite se zašto su se nama dopala.