Drugi međunarodni festival: Kuhinje sveta

Festival nacionalnih kuhinja, hrane i opreme za pripremu i serviranje namirnica pod nazivom “Kuhinje sveta” održan je u Zastavinoj bašti u Kragujevcu.

Na festivalu se predstavio veliki broj međunarodnih kompanija i proizvođača dok su posetioci mogli da vide i degustiraju raznovrsne proizvode i specijalitete domaće i strane proizvodnje.

Drugi međunarodni festival “Kuhinje sveta” nakon Beograda održan je u Kragujevcu na otvorenom prostoru Zastavine bašte.

Festival je sajamskog karaktera i ima za cilj prezentaciju celog procesa u spremanju hrane, od zrna do trpeze.

U Zastavinoj bašti predstavilo se više od 30 izlagača, velikih međunarodnih kompanija i proizvođača posuđa i opreme za pripremu i serviranje hrane.

Kuvarske prezentacije, raznovrsna jela, proizvodi od šampinjona, voća, rakija, sladoleda, sve su to posetioci imali prilike da vide i degustiraju na jednom mestu. HoReCa asocijacija Kragujevac ovom prilikom pripremila je prezentaciju jamajčanske i tajlandske kuhinje.

Za veliki broj izloženih proizvoda domaće firme su na mnogobrojnim takmičenjima u inostranstvu osvojile prestižne nagrade za kvalitet, recept i dizajn.

Tokom celog dana promovisana su nacionalna jela, organski proizvodi i zdrav načina ishrane.

Tako su se u Kragujevcu okupili kuvari, nutricionisti, doktori, blogeri i svi koji su na neki način povezani sa hranom kao jednim od najbitnijih segmenata života.

Raznovrstan program obogatila su predavanja i radionice u organizaciji Privredne komore Srbije.

Svoje predstavljanje na festivalu imale su i vinarije koje su na degustaciju donele svoja najbolja vina proizvedena u Srbiji.

Proizvodima od aronije, meda, mesa i sira niko nije mogao da odoli, posetioci su probali neka jela za koja nisu ni slutili od čega su napravljena.

Zastavina bašta bila je otvorena za sve zainteresovane Kragujevčane tokom celog dana.

Ljubitelji hrane zapisivali su recepte i po prvi put probali neka jela i napitke izložene na mnogobrojnim štandovima.

Međunarodni festival održan u Kragujevcu podržali su i pomogli Privredna komora Srbije, Šumadijski upravni okrug, HoReKa asocijacija i grad Kragujevac.