Project Description

Gastro Kup – Srbija

Gastro kup Srbija je međunarodno takmičenje u kulinarstvu koje se održava za vreme sajma LORIST u Novom Sadu. Organizatori takmičenja su AD Novosadski sajam, Udruženje Zelena dolina (Green Valley),  Horeca asocijacija Kragujevac. Sama organizacija takmičenja ima za cilj promovisanje i popularizaciju kulinarstva u Srbiji i regionu i održava se u oktobru svake godine u Novom Sadu.

Vodeći se činjenicom da skoro sve zemlje u okruženju imaju masovna takmičenja na kojima se okupljaju kuvari, šefovi kuhinja, mladi privrednici ugostitelji kao i razni gosti i posmatrači, došli smo na ideju da takvu manifestaciju organizujemo u Novom Sadu, gradu koji zasigurno ima najveći potencijal za takav vid takmičenja. Novi Sad, po svim aspektima zaslužuje jedan ovakav skup. Geografski položaj, multietničnost, festivalska tradicija, jedna od najboljih srednjih ugostiteljskih škola, sve su to preduslovi za jedno ozbiljno takmičenje. Tu perspektivu je prepoznala i uprava AD Novosadski sajam koja organizuje takmičenje srednjih i viših škola,što je odlična uvertira i osnova koju bi seniorskog takmičenje na najbolji način zaokružila. Veliko internacionalno iskustvo naših seniorskih takmičara, kulinarske asocijacije na domaćem i međunarodnom nivou koje bi uzele učešće na našem takmičenju stvorili bi uslove da se budući ugostitelji upoznaju sa svim prednostima ali i poteškoćama na koje se nailazi u ovoj branši. Naši seniorski takmičari će tokom ove manifestacije dobiti priliku da razmene iskustva sa kolegama, promovišu svoje ugostiteljske objekte i steknu nova poznanstva sve u cilju podizanja nivoa privredne aktivnosti u gradu Novom Sadu, Republici Srbiji i zemljama regiona, Evrope i sveta. Takođe će ostvareni privrednici – ugostitelji imati priliku da upoznaju najveće talente koji dolaze iz raznih restorana, hotela, srednjih i viših ugostiteljskih škola. Sam prostor u kom će se takmičenje održati, a to je Novosadski sajam, u startu daje veliki kapacitet. Obzirom da sajam LORIST poseti i preko 40 hiljada ljudi GASTRO KUP SRBIJA  ima u startu veliki potencijal koji je od osnivanja 2017. to i dokazao.

Sam prostor u kom se takmičenje održalo, a to je Novosadski sajam, u startu je dao veliki kapacitet što se tiče infrastrukture i prostora. Sam festival – takmičenje se odigralo na  100 kvadratnih metara gde su bile postavljene kuhinnjske instalacije sa dovodom struje i vode. Inicijalno je zamišljeno da ih bude pet i da se u prepodnevnim časovima sa početkom u 11 časova takmiče juniori, odnisno predstavnici srednjih škola i ugostiteljskih akademija, a da se u popodnevnim časovima sa početkom u 15 časova pa do zatvaranja sajma u 19 časova takmiče seniori.  Na kraju je takav vremenski raspored i ostvaren s tim što je postavljena i prezentaciona kuhinja koju je HoReCa Asocijacija Kragujevac nabavila za potrebe festivala i na kojoj su sva tri dana takmičenja držana predavanja i razmenjivana iskustva vrhunskih stručnjaka iz oblasti kulinarstva. Partneri koji su učestvovali na realizaciji festivala su kulinarska udruženja HoReCa Asocijacija Kragujevac Kulinarska asocijacija Srbije , zatim Kulinarska federacija Srbije i Asocijacija šefova kuvara Srbije.

Ovakav tim je garantovao da festival bude najpre po okriljem WACS licence ( World Association of Chefs Societies ) što je od velikog značaja obzirom da je festival od prve godine bio međunarodnog karaktera, a takođe je kompletan sudijski tim posedovao licence ove eminentne međunarodne organizacije sa sedištem u Parizu i samim tim je takmičenje bilo u potpunosti sprovedeno po pravilima ove međunarodne asocijacije. Sudijski tim je bio u sastavu: Predsednik žirija – Dejan Stanković, predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jordan Nastanović, profesor poslastičarstva na Visokoj hotelijerskoj školi i predsednik sudijskog tima Kulinarske federacije Srbije i Miloš Jovanović, predsednik upravnog odbora Asocijacije šefova kuvara Srbije. Koordinator i organizator takmičenja bio je Vujadin Vujadinović, predsednik HoReCa Asocijacije Kragujevac. Festival koji je trajao tri dana koliko i sajam LORIST je u potpunosti opravdao naša očekivanja. Tokom tri dana takmičenja satnica je bila u potpunosti popunjena i osim prvobitno planiranih tri kategorije T1 – Jela od testenine, R2 – Jela od rečne ribe i M3 – Moderno jelo od junećeg filea, dodate su još dve posebne kategorije ST1 – Torte eksponati sa temom jeseni i K1 – Karving na slobodnu temu. Osim domaćih takmičara takmičili su se učesnici iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije. Naše partnerske organizacije su uz pomoć svojih kontakata iz sveta kulinarstva obezbedili da sa takmičarima dođu i njihovi mentori što je vrlo podiglo renome takmičenja. Po propozicijama WACS-a, mentor iz svake zemlje ima pravo da učestvuje aktivno u suđenju i na neki način vrši monitoring kako bi sve proteklo u fer atmosferi. Suđenje je bilo strogo u potpunosti po pravilima međunarodnih takmičenja širom Evrope pa nam je drago da smo u prvoj godini odmah ostvarili kvalitet takmičenja iako nam je kvantitet bio ograničen zbog radnog vremena samog sajma. Ono što nam je najbitnije je to da su svi sa prvog Gastro kupa Srbija poneli sam lepa iskustva.

Predavanja koja će se održati tokom trajanja takmičenja i koja su zamišljena kao konferencija šefova majstora su od velikog značaja kako za njih same jer će se voditi diskusije o raznim temama iz sveta gastronomije, tako i za mlade učesnike takmičenja koji će mnogo toga novog naučiti.

Ovaj festival – takmičenje se umrežio sa nekim od festivala sličnog ili istog karaktera u zemlji i regionu, a svakako se u narednim godinama planira da se ostvari saradnja sa ostalim festivalima ovog tipa širom Evrope upravo uz pomoć samih takmičara, zato je imperativ da sve bude organizovano i sprovedeno na nivou koji grad Novi Sad  zaslužuje i da se u odnosu na proslogodišnju manifestaciju podignemo na viši nivo kako u organizacionom tako i u takmičarskom smislu. Očigledan je ogroman potencijal naše manifestacije – festivala, jer je kulinarstvo jedan nepresušan izvor ideja, u kom jednostavno ne postoje granice.

Sudije:

Giorgio Diana, Dejan Stanković, Miloš Jovanović, Dragan Šljivić, Saša Mišić, Stambol Geštamov, Jordan Nastanović, Milan Knežević, Vladimir Arsenijević, Mladen Pršić, Milijan  Stojanić, Nikola Vuksanović, Goran Radivojević, Dejan Aleksić, Danilo Bukarica, Tugomir Kostić, Zvonimir Stipančić, Erich Glavica.

Video prilog