Project Description

KGastro Festival

„KGastro festival“ je održan u Kragujevcu 2013. i 2014. godine uz podršku asocijacije Master Chef Serbia, u saradnji sa Serbian Junior Chef Club-om i Lady Chef Club-om,
Festival je na jednom mestu okupio mlade kuvare iz Srbije i sveta (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Grčka, Turska, Mađarska, Rusija, Švedska, Liban…). Cilj takmičarskog tela festivala je predstavljanje ugostiteljskih škola i pojedinaca, gastronomskih dostignuća u Srbiji, direktna saradnja sa državnim institucijama, nacionalna strategija podizanja i očuvanja srpske nacionalne kuhinje, stanje i uslovi rada gastronoma u zemlji, sticanje novih znanja i implementacija novih tehnika i savremenih trendova, tj. sveobuhvatna pitanja za srpsku gastronomiju ali i da se stepen stručne osposobljenosti kao i nivo znanja svakog pojedinca, podigne na što višu lestvicu.

Video prilog

Takmičenje je održano u šest takmičarskih boksova – tj. profesionalnih „Metroovih kuhinja“,a na centralnoj revijalnoj „GastroMaster“ kuhinji održavala su se predavanja i načini upotrebe namirnica, predstavljanje dostignuća i novina svetskih kuhinja, predstavljanje sponzora i drugi zanimljivi sadržaji. U Business media centru uporedo sa takmičenjem i prezentacijama,organizovan je edukativni program sva tri dana festivala. Festival je imao veliki poslovni uticaj na razvoj gastronomije, turizma i prehrambene industrije u Kragujevcu, Srbiji i regionu, a sponzori ove manifestacije su najveće kompanije poput Kotanyi , ML International, Fruit, Imlek, Metro, Fissler , Knjaz Miloš, Kogast, Doncaffe, Corp.
Doprinos ovom takmičenju dao je veliki broj eminentnih stručnjaka iz inostranstva: Gary Filbey, Kimberly Brock Brown , Joanna Ochniak, Dragan Unić, Miroslav Kubec, Aleksandar Prokopovič, Ljubica Komlenić, Frane Šerka i mnogi drugi inostrani i domaći stručnjaci gastronomije.
Uz podršku B92 i fondacije ‘’Bitka za bebe’’, festival je dobio i humanitarni karakter.
Kgastro festival dobio je podršku od Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Organizacioni odbor
Peđa Filipović (direktor i glavni urednik časopisa Gastromag), Vujadin Vujadinović (predsednik HoReCa asocijacije Kragujevac), Biševac Nikola (predsednik Junior Šef Kluba Srbije , Aleksandar Ilić, Uroš Urošević, Milica Aleksić.

Foto galerija