Meteorolozi najavljuju rekordne vrućine ovog leta. Ono što po tom pitanju možemo da uradimo jeste da predložimo neka od srpskih vina koja će vam pomoći da se i u najvrelijim danima osećate sveže i poletno.

Za one koji već imaju svoje letnje favorite s domaće vinske scene, ovo je prilika da se podsete možda još nekog vina koje su izgubili iz fokusa. Za one koji tek ulaze u svet vina, pruža im se dobra prilika da krenu u veliku vinsku avanturu!

Pa, da krenemo od belih…

Iz Levačkog vinogorja stižu Lastar vina vibrantnih kiselina i lepršavih aroma, već dobro znana Tamjanika i novi letnji adut Sauvignon-Viognier, oba veoma karakteristična i maksimalno dopadljiva.

Šumadijska vinarija Despotika osvojila je čak dva dvostruka zlata u Sofiji na Balkanskom internacionalnom vinskom nadmetanju BIWC, oba za bela vina koja iskre od svežine i mineralnosti – Dodir 2018 i Beskraj 2017. Trio Despotikinih potencijalnih letnjih hitova dopunjuje Morava, a od iste sorte je i vino Morava Milijan Jelić, gotovo svaka berba u samom vrhu najboljih belih vina Srbije!

Kada smo kod vinarije Milijan Jelić iz Valjeva, njihov novi adut je harmonično i pitko vino finih limunastih kiselina, kupaža sovinjona, šardonea i pino griđa pod etiketom Eva, trenutno jedno od domaćih vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta!

Već provereno jedno od najboljih srpskih belih (i ne samo belih) vina je Trijumf iz vinarije Aleksandrović, o čemu ubedljivo svedoči i berba iz 2018. godine. Raskošne arome citrusnog voća obogaćene zovom i začinskim biljem „pozlatile“ su se na ocenjivanjima u Beču, Ljubljani i Mundus Vini u Nemačkoj. Znači, tu nema greške ni iznenađenja, a isto važi i za Sonatu vinarije Jeremić iz Jugova kraj Smedereva koja spada u najbolja vina od sorte sovinjon blan u regionu.

Valja imati na umu još jednu smederevsku vinariju, Janko, i mlado vino Smederevka od istoimene sorte. Note limete i limuna obogatiće svaki tanjir rečne ribe ili paste, a uz zahtevnije zalogaje sa ražnja, odlični Jankov sovinjon Vrtlog dodatna je potvrda koliko je Smederevo moćan teroar za ovu sortu.

Vinarija Pusula ne spada u one koji marketingom krče put na vinskoj sceni pa njihov Traminac možda nije uvek u fokusu publike, ali radi se o muskatnom vinu koje prija uz razne sveže salate, piletinu, sireve. Uostalom, i ovogodišnje srebro na Decanteru koje je ovo vino osvojilo govori samo za sebe.

Pregršt osvežavajućih kiselina uz očigledne gastronomske karakteristike, snažan ekstrakt i bademastu završnicu nosi Pinot Grigio 2018 Trivanović, najcenjenija bela sorta vinarije iz Šida, a jedno od najvećih ovogodišnjih letnjih iznenađenja moglo bi da bude vino Allegro 2018 od malo poznate sorte kevedinke iz sve ambicioznije vinarije Tonković.

Najuspešniji ovogodišnji predstavnik Srbije na Decanteru, Vinarija Zvonko Bogdan uz već provereni letnji bestseler 8 tamburaša zavređuje punu pažnju tokom leta i s vinom Pinot Blanc 2017. Čak 92 poena u Londonu pripalo je kristalno prozirnom i svetložutom vinu koje oduševljava bogatim aromama koštunjavog voća, limete i belog cveća, te snažnom ekspresijom na nepcu.

Dok smo kod pinoa, Pinot Grigio 2017 vinarije Virtus iz Žabara, već neko vreme oduševljava svežinom i aromama tropskog i domaćeg voća, a posebno kremastom strukturom čak i najzahtevnije vinoljupce ovih krajeva.

Tamjanika nesumnjivo spada među najpopularnija vina u Srbiji, a uz onu već pomenutu iz vinarije Lastar preporučujemo da maksimalnu pažnju ovog leta posvetite etiketama iz vinarije Minić, posebno vinu Tamjanika Barrique, te već uveliko etabliranim svežim tamjanikama ČokotSpasićIvanović, te možda najprijatnijem iznenađenju u poslednjih godinu dana u Srbiji, vinu Tamjanika Zmajevac iz Šumadije.

Italijanski rizling, ili grašac kako mu ovdašnji vinari sve češće „tepaju“, izuzetno je popularan u vinogradima na Fruškoj gori i okolini. Ove godine ponajbolji dolaze iz vinarija VinumKiš (zlato za Grašac beli 2017 nedavno u Sofiji), Tri međe i oblak pod etiketom Vagabundo beli, te iz malog krčedinskog podruma Patkov vinograd gde vas čekaju popularni Knjaz Miškin i krajnje ozbiljni Majstor i Margarita 2017. Kada smo već kod Fruške gore, pravo osveženje pružiće Neoplanta vinarije Šijački, a obratite pažnju i na posve novu vinariju Verkat koja u svom sortimentu ima i – malvaziju!

Šardone ima dosta dobrih predstavnika u Srbiji, a jedan od ponajboljih dolazi iz Negotina i vinarije Matalj. Pod etiketom Terasa Chardonay 2017 su tipične sortne karakteristike obogaćene slatkim začinima i sočnim voćem, dok zahtevniji vinoljupci koji pored aromatske svežine tragaju i za većom struktualnošću svoje favorite mogu naći i u etiketi Chardonnay Barrique Doja što se može reči i za Presto Chardonnay Barrique male vinarije Pantić u podnožju Kosmaja. Naravno, uvek valja imati na umu i šardone iz tri dobro znane srpske vinarije – ChardonnayKovačevićChardonnay Selekcija Radovanović i HarizmaAleksandrović.

Rajnski rizling omiljena je sorta vinskih sladokusaca, a naša preporuka za ovo leto odnosi se na vina iz vinarija Aleksandrović i Radovanović.

Nezaobilazno idelano srpsko vino za ovo leto moralo bi da bude i Tri Morave belo Temet, originalna kupaža tri domaće sorte, tamjanike, morave i smederevke, koja je u Londonu osvojila bronzanu medalju.

Srpska vinska scena najsnažniji rast ostvaruje u segmentu roze vina. Onaj iz Erdevika pod etiketom Roza Nostra već dve godine uzastopno nosi naziv najboljeg rozea Srbije, a kao novitet skreće pažnju premijum Rose vinarije Vista Hill. Potpuno drugačijeg stila je Rondo Jeremić koji svežinom, pitkošću, ali i odnosom cene i kvaliteta spada u sam vrh, a sad se ponosi i srebrnom medaljom iz Sofije, baš kao i tradicionalni letnji pink hit Urban Rose 2017 vinarije Deurić.

Ipak, ako tražite nešto sasvim originalno među ružičastim vinima preporučujemo da probate vino Nadia 2017 vinarije Bikicki, kompleksni roze od pinoa kojeg je nemoguće zaboraviti. Pogotovo ako ga konzumirate uz bilo kakvu hranu. Slano, masno, kiselo, gorko, ono je tu da oraspoloži i osveži.

Intrigantan je i roze od kadarke vinarije Tonković, već sad hit na crnogorskoj obali, a u istoj ravni je i odlični Doja Rose od prokupca i merloa, boje i mirisa ratluka od ruže ispunjenog sitnim crvenim šumskim voćem.

Konačno, na srpskoj sceni sve je više penušavih vina, koja su hit svuda u svetu tokom leta. U Srbiji je to trenutno Tri Morave penušavo 2017 Temet, iskričava tamjanika cvetnih aroma i diskretnih nota mandarine, dobitnik zlatne medalje u Bugarskoj i bronzane na Decanteru, a tu je i njihovo, za nijansu kompleksnije vino Ergo Penušavo Rose.

Veliki iskorak na penušavoj sceni Srbije u poslednjih godinu dana napravila je vinarija Deurić, a njihova dva aduta iz ove kategorije su već provereni penušavac The, te novo vino Princeps Brut Nature 2015, pino noar koji je osvojio srebro na Decanteru i koji u čaši nudi svežinu, mineralnost, eleganciju i pravu malu eksplozija svih jabuka sa plantaže Deurića.

Naravno, u vrhu najpoželjnijih srpskih penušavih vina i dalje su Trijumf Noir Penušavac Aleksandrović od sorte pino noar i Kovačević Penušavac od šardonea, a posebno osveženje očekuje vas u liniji Fresco, istog autora.

Nadamo se da je ovo dovoljno za početak vaše letnje vinske avanture. Neka to bude prvi korak, a dalje je – stvar ukusa!

Izvor: www.vino.rs.