Članovi HoReCa asocijacije Kragujevac osvojili su 14 medalja, sedam zlatnih, dve srebrne i pet bronzanih, dok je Stefanu Ristoviću pripao pehar za drugo mesto u izboru za najboljeg kuvara na drugom Gastro kupu Srbije u Novom Sadu.

Od kragujevačkih kulinara nagrađeni su Stefan Ristović (pehar za drugo mesto u ukupnom plasmanu, 3 zlatne medalje, merit diploma), Milan Stevanović (2 zlatne medalje, 1 srebrna medalja, merit diploma), Uglješa Stepanović (1 zlatna, 1 srebrna, 2 bronzane medalje), Aleksandar Keljanović (zlatna medalja (carving)), Aleksandar Biševac (2 bronzane medalje) i Luka Pecelj (bronzana medalja).

Gastronomija u Srbiji je definitivno dobila novu dimenziju nakon ovog takmičenja. Presrećni smo ostvarenim rezultatima, jer ovaj način ocenjivanja možete doživeti samo na najvećim i najzahtevnijim kulinarskim takmičenjima na svetu.  Mi ćemo se i dalje truditi da usavršavamo naše kulinare  i da pratimo nove trendove kako bi držali korak sa svetskom kulinarskom strukom”, rekao je potpredsednik HoReCa asocijacije Vladimir Arsenijević.

Sudijski tim, koji su činili Italijan Michelin star chef Đorđo Diana, Dragan Šljivić iz Bosne i Hercegovine, Dejan Stanković, Saša Mišić i Miloš Jovanović iz Srbije, ove godine je podigao kriterijume na najviši mogući nivo i tražio je od takmičara savršenstvo ukusa i besprekorno znanje iskazano u raznim tehnikama i disciplinama kuvanja. Michelin star chef Đorđo Diana, jedan od najboljih kuvara sveta, naglasio je da želi takmičare da gurne do maksimuma svojih mogućnosti i da je to jedini način da pokažu znanje i kreativnost.

Da bi se ostvarili kao uspešni kulinari, morate svaki dan da terate sebe do krajnjih granica. Srbija ima veoma dobre i cenjene kuvare, a ovim načinom ocenjivanja i pritiska na takmičare želimo da vidimo šta to Srbija i države u regionu mogu da ponude svetu. Koliko sam video do sad, ima mnogo toga”, izjavio je Diana.

Na drugom Gastro kupu Srbije u Novom Sadu nadmetalo se više od 80 takmičara iz Srbije i regiona.